Begeleiding van ouders

Het opvoeden van kinderen is niet altijd even makkelijk. We hebben meestal (nog) geen cursus of opleiding over opvoeden gevolgd en toch zijn we als ouders de begeleiders van onze kinderen. Alle ouders doen het beste wat ze kunnen, maar toch loopt het thuis niet altijd zoals je zou willen.

Zelf heb ik me er wel eens voor geschaamd, dat ik het niet perfect deed (en doe), maar ik ben er ook achter gekomen, dat we allemaal ons best doen, maar we soms gewoon even niet weten hoe we het echt goed doen.

Soms loopt het thuis dus even niet zo lekker en ontstaan er ruzies of is de sfeer niet zoals jij het van te voren had bedacht. Je loopt tegen verschillende zaken aan m.b.t. het loslaten, straffen en belonen en motiveren. En misschien heb je wel het gevoel, dat je hier helemaal alleen voor staat. Dat is natuurlijk niet prettig. Maar wees gerust. Je bent niet de enige!

Wat zo fijn is, is dat we niet meer op hoeven te voeden, zoals onze ouders dat deden. Jullie kunnen als ouders zelf bepalen, hoe jullie jullie kinderen willen opvoeden. Vaak betekent dat wel, dat je je eigen (oude) systeem onder de loep moet nemen en ook mag loslaten.

Ik sta je hier graag  in bij en ik bied verschillende mogelijkheden aan.

1 op 1 coaching

Het kan erg prettig en vaak verhelderend zijn om je verhaal te doen, maar ook is het fijn om soms wat tips e/o vragen te krijgen, die ervoor zorgen, dat je zelf weer verder kan. Coaching van ouders (kan samen of met 1 van de ouders) hoeft meestal niet vaak plaats te vinden. De ene keer zie ik alleen de ouders, maar je kan het natuurlijk ook doen naast het traject van je kind.

Opvoeden met LOL

Opvoeden met LOL is een nieuwe groepstraining van 5 weken, die jou weer een frisse kijk geeft op het opvoeden.

Opvoeden met LOL helpt ouders om weer met plezier op te voeden, maar ook geeft het ouders tools om na te denken over wat ze willen bereiken. Je bereikt  een staat van bewust(er) opvoeden en je zal merken, dat dat de sfeer in huis verbetert.

De training omhelst niet alleen gesprekken over opvoeden, maar we gebruiken juist veel oefeningen, om je aan het denken te zetten.

Ook krijg je een werkboek, zodat jij jouw persoonlijke inzichten kan verwerken.

Mocht je na de training nog 1-op-1 begeleiding willen van mij, dan kan dat bij mij op de praktijk.

De thema’s zijn:

* Beginnen bij het begin

* Ik hou van jou, je hoort erbij

* Op je plek!

* Jouw gezin op de weegschaal

* Hou me vast en laat me los

Op donderdag 19  september 2019 begint er weer een nieuwe cursus voor ouders. Het zijn 5 avonden. U kunt contact met mij opnemen om zich aan te melden.

mailto:suzanne.stikvoort@gmail.com

 

Met je gezin aan de bak!

Aan de bak

Hoe tof zou het zijn om een middag met je gezin in de zandbak te spelen én ook nog eens kunnen laten zien, hoe jij je voelt en wilt voelen?

In mijn praktijk krijg ik vaak kinderen (en soms ook ouders), die zich niet gezien of gehoord voelen. Dat is geen bewuste keuze om nou eens niet naar de ander te luisteren, maar het is iets wat soms ‘gewoon’ gebeurt.

Nou is het zo, dat ik een fantasiche cursus heb gevolgd om mensen te begeleiden om o.a. op een spelende manier te kunnen laten zien, wat ze graag willen. Het is een ‘blikopener’ en maakt zichtbaar wat er speelt. Het ‘spelen in een zandbak’ is soms een beetje onwennig vooral voor volwassenen, maar eenmaal begonnen, zal je merken hoe fijn het is om te doen.

En het mooie is, dat ik een speciale middag heb bedacht voor jullie gezin. Ieder gezinslid mag in zijn/haar eigen zandbak laten zien hoe hij/zij zich voelt thuis en hoe ze het graag zouden hebben thuis. We gebruiken hiervoor poppetjes en mooie beeldjes, die we inzetten als metaforen.

Ondertussen staat er een heerlijke high-tea klaar voor jullie en begeleid ik het proces.

Aan het einde van deze middag kunnen weten jullie van elkaar wat de ander belangrijk vind én jullie hebben samen een plan gemaakt om het (nog) leuker te hebben thuis.

Dit ‘familieuitje’ is ook erg geschikt voor samengestelde gezinnen, want hoe moeijk kan het soms zijn voor alle gezinsleden om zich staande te houden in een nieuwe gezinssituatie. En hoe fijn is het ook in een samengesteld gezin als ieder gezinslid gezien en gehoord wordt. Je kan via deze middag een mooie (her) start maken.

Deze middagen zijn na de zomervakantie ongeveer 1x pm beschikbaar.

De eerste data zijn:

Zaterdag 5 oktober

Woensdag 20 november

Zaterdag 14 december

De prijs voor een middag (14.00 uur tot 17.00 uur) inclusief high-tea is 247 euro. Als jullie de datum voor jullie gezin voor de vakantie vastleggen, betaal je 197 euro.

_HW29457

Familieopstellingen

Soms kan je je vinger er moeilijk opleggen, waar een probleem of situatie precies is ontstaan of waar een naar gevoel precies vandaan komt. Dan geven familieopstellingen hele goede inzichten.

Een voordeel van het werken met opstellingen is, dat je je kind er niet bij hoeft te betrekken en je het probleem, waar jullie als ouders tegenaan lopen, vaak heel duidelijk in beeld krijgt. Een familieopstelling kan je helpen om inzicht te krijgen in patronen, die normaal gesproken verborgen blijven, omdat ze zich diep in ons onderbewuste bevinden en/of hun oorsprong hebben in een ver (voorouderlijk) verleden.

Een familieopstelling is een dynamisch soort ‘tableau vivant’, waar je je familieleden kan ‘neerzetten’. Deze familieleden hoeven niet zelf aanwezig te zijn, ze worden gerepresenteerd door mensen die zich daarvoor beschikbaar stellen. Deze mensen noemen we representanten. Mocht je een opstelling willen voor een situatie in jouw gezin, of wil je je aanmelden als representant, dan kan je met mij contact opnemen.

Havening

Soms heb je als ouder zelf angsten of trauma’s en geef je deze onderbewust door aan hun kinderen. De ene keer weet je waar het vandaan komt, maar soms is het onduidelijk. Havening is een krachtige therapie uit Amerika.

Door Havening toe te passen, krijgt je weer meer lucht en kan je zonder grote angst weer terugdenken aan een situatie of zonder grote angst een nieuwe situatie aangaan. Ook kan Havening je helpen om weer lucht en ruimte in je leven te krijgen.

WEBREALISATIE:
VIRTUALFLOW

© SUZANNE STIKVOORT 2018

FOTOGRAFIE:
RENEE KRIJGSMAN